Hvad er tankemylder? Hvad kan du gøre?
Tankemylder, overtænkning, bekymringer…der er mange ord for det samme fænomen, som de fleste af os kender af og til.
Mange mennesker tænker meget.
Det er muligt for en del at komme mere fri af tankemylderet ved at få ændret på sine relationer. Især har jeg hjulpet en del unge mennesker, som kan have brug for at få sat ord på deres tanker og følelser – og forstå sig selv bedre.
Typiske bekymringstanker
Nogle af de typiske bekymringer, jeg har hørt, er disse:
- “Hvorfor gjorde jeg det dengang? Det fortryder jeg nu.”
- “Hvorfor skete det for mig?”
- “Hvad mente han med det?”
- “Jeg føler ikke, de lytter til mig.”
- “Hvad nu hvis det går galt?”
- “Hvad nu hvis de ikke kan lide mig?”
Det kaldes også “triggertanker”. De kan udløse en lavine af andre tanker og så kan vi lynhurtigt havne i et spindelvæv af tankemylder. Et sted, hvor vi glemmer at være til stede her og nu.
Får ikke sagt noget i situationen
Problemet med tankemylderet kan være, at vi i den problematiske situation ikke fik sagt noget. På en ordentlig måde. For noget holder os tilbage. Men hvad?
Det er interessant at spørge sig selv om, hvad baggrunden er for, at jeg ikke gør eller siger noget.
Tør jeg ikke?
Er jeg bange for konsekvenserne som andres vrede eller hvad det i øvrigt kan føre med sig? Bliver der “blank skærm” indeni, og er du ikke i stand til at reagere? Er jeg i tvivl om, hvordan jeg skal sige det, så budskabet trænger igennem?
At bekymre sig kan være en måde at forsøge at kontrollere sig selv og situationen på. Du kan føle, at du er nødt til at tænke tingene igennem for at kunne være med ubehaget. Det er næsten som om det er blevet til en vane at bekymre sig. En del af din identitet så at sige.
Bag det hele ligger tit forestillingen om, at man ikke føler, man er lige så meget værd som de andre.
Du kan udfordre “det gamle”
I terapi og coaching kan vi udfordre de gamle forestillinger om dig selv, så du kan opleve dig selv mere ressourcefuld. En anden mindst lige så vigtig ting, er at øve dig på at fortælle andre, hvordan du har det – og hvad du godt kunne tænke dig. Og at lytte mere til, hvad andre egentlig siger og tænker.
Tag det første skridt og stil dig selv disse spørgsmål
For at få en bedre forståelse af dig selv og af andre, så prøv for sjov skyld at stille dig selv disse tre spørgsmål:
- Prøv at se dig selv med en god vens øjne: Hvad får du øje på? Prøv at tage det ind.
- Prøv at se dig selv sammen med den anden helt udefra – som fluen på væggen: Hvad får du øje på i jeres relation?
- Forestil dig at du er dig selv om 10 år: Hvordan er det at kigge tilbage på den problematiske situation? Hvad vil gavne dig bedst at gøre eller tænke?
Alene at stille dig selv de tre spørgsmål (inspireret af NLP) kan være det første lille skridt mod en forandring. For spørgsmålene vil sætte din nuværende situation i perspektiv, så du måske får andre perspektiver end dem, du normalt tænker i.
Hvad skal du gøre fremadrettet?
Efter du har reflekteret over spørgsmålene, kan det være, at du nu ved lidt mere om, hvad der ville gavne dig, den anden og jeres relation i situationen.
Jeg arbejder også indimellem med metakognitiv terapi for at afhjælpe menneskers overtænkning. En metode, der bygger på, at vi ikke skal gå ind i tankernes indhold, men bare se dem som tanker.
“Kuren” er her at give teknikker, så vi tænker mindre og lever mere. Men meget ofte er det ikke her, jeg vil starte. For som sagt har mange af de mennesker, der vælger terapi og coaching, et behov for at forstå sig selv bedre på et dybere plan.
Kender du én som kunne af glæde af terapi og coaching? (Jeg hjælper både unge og voksne mennesker.)
Så kontakt mig meget gerne.
Jeg giver en kort gratis forsamtale over telefonen.
Bedste hilsner
Elsebeth