Sådan får du mere ro i hovedet – et råd
Sådan finder du tilbage til roen…
I vores moderne arbejdsliv (og studieliv) er det ikke usædvanligt, at vi har mange tanker og ting vi skal gøre. Tingene går så stærkt, og sociologen Hartmut Rosa taler ligefrem om en acceleration. At være meget mere struktureret end tidligere er faktisk en tvingende nødvendighed.
Alligevel er der mange som tænker “Hvad nu hvis…?” og har katastrofetanker om at ting, der kan gå galt midt i alle gøremålene. Det kan føre til stress eller angst.
Hvis vi først er kommet ind i den tilstand, kan det føles svært eller umuligt at slippe fri af tankemylderet eller den anspændthed, man kan opleve.
Problemet med stress er tankerne
Problemet med stress er, at tankerne farer rundt. Vi har fokus på mange ting på én gang. Ja, det er som om tankerne får deres eget liv. Det kan gøre det svært at slippe for bekymringerne. Vores hjerne spiller os et pus, og vi tænker på, at vi skal kæmpe, flygte eller også føler vi os fastlåst og handlingslammede.
Det er krybdyrhjernen i os, der er på spil. Den ældste del af hjernen, som vi har svært ved at styre med tankerne. Som terapeut og coach bruger jeg en bestemt øvelse til mine stress- og angstramte klienter. Få et lille kig ind i det her:
Øvelse til ro
1/Sæt dig i en behagelig stol og træk vejret roligt helt ned i maven
2/Vælg et eller andet, en kop, en plet på gulvet eller noget helt tredje, som føles rart at fokusere på. Hvil øjnene på det, du vælger..
3/Du vil sikkert opleve at tankerne flakker, men prøv at vende tilbage til den genstand, du har valgt at holde dit fokus på.
Lav øvelsen i 2 minutter.
Den simple øvelse, vil træne dig, der afprøver øvelsen (og din hjerne) til at fokusere på én ting og det kan være med til at give lidt ro i hovedet. Lidt nærvær.
Er det svært?
Er det svært at lave den øvelse med kun et fokus?
Det vil blive lettere, hvis du øver dig. Men nogle mennesker føler, at de har brug for mere dialog og coaching/terapi, for at noget ændrer sig.
Meget ofte skal der et andet menneske til, som kan hjælpe den stressramte eller angstfulde ud af sin tilstand. Ensomhed og følelsen af ikke at være tæt på andre følger tit med i kølvandet på stress.
Jeg har netop specialiseret mig i at hjælpe stressramte med det, der kaldes “interpersonel terapi”. Det betyder, at jeg skaber en følelsesmæssig kontakt med dem, jeg hjælper og har forskellige terapeutiske redskaber, jeg kan tage i brug.
Netop den menneskelige kontakt er afgørende for at hjælpe dig fri af stress og angst. Du vil opleve et større nærvær og en bedre kontakt med dig selv.
Bedste hilsner
Elsebeth Christensen